SON DAKİKA! Tek tip Askerlik Sistemi ve Detayları


SON DAKİKA! Tek tip Askerlik Sistemi ve Detayları

Geçmiş dönemlerden beri, ülkemizdeki yaşanan olaylara ve dünyadaki yeniliklere göre askerlik sisteminde de belli başlı değişiklikler yapılmıştır. Günümüzde de askerlik çağına gelmiş olan kişilerin, uzun süredir beklediği değişiklikler yasalarla getirilmiştir. Türkiye’nin yeni askerlik sistemleri arasında bedellinin kalıcı olacağı söylentileri de bulunmaktaydı. Sizler için askerlik sistemi ile ilgili haberleri en doğru şekilde düzenledik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlemesi ile sunulan askerlik sisteminde bedelli askerlik sürekli hale gelecek. Bedelli askerlikten yararlanan kişiler, 1 ay zorunlu eğitim alacak ve askerlik hizmetlerini tamamlayacak.

ZORUNLU ASKERLİK 1 AY OLACAK

Yeni askerlik sistemi ile getirilen yeniliklere herhangi bir yaş sınırlaması konulmuyor. Geçmiş dönemlerde yapılan tüm yenilikler belli bir yaş ortalamasını kapsıyordu. Yasalar ile en uygun biçimde sunulacak olan askerlik sisteminden 20 yaşına gelen herkes yararlanabilir. Bedelli askerlik yapacak olan kişilerin eğitim sürelerinin kışlada geçirilmesi ve bu süre içerisinde askerliğin temel eğitiminin alınması gerektiği planlanıyor. 1 Ay süre zarfı içerisinde askerlik ile alakalı tüm kurallar öğretilecek. Bir kişi isterse normal olarak askerliğe başlayacak, ardından 1 ayın sonunda bedelli yararlanmak istediğini belirtip parasını yatırarak askerlik hizmetini tamamlayabilecek.


BEDELLİ ASKERLİK FİYATLARI

Düzenleme ile yeni gelecek olan askerlik sisteminde şuan için herhangi bir fiyat belirtilmiyor. Fakat bedel doğrultusunda yasaya göre askeri ücret ya da yedek subayın maaşı katı kadar gibi bir oran fiyatlandırılması düşünülüyor. Böyle bir söylenti olsa da daha henüz fiyatlandırma konusu netleşmedi.

ÜNİVERSİTELİLERE YEDEK ASTSUBAYLIK TERCİHİ

TSK, her dönem boyunca ihtiyaç olabilecek yedek subay sayısını belirleyecek. İhtiyaç fazlası olan üniversite mezunları için yedek astsubay olabilme seçeneği sunulacak. Bununla birlikte bu yönde tercih yapan üniversite mezunlarına iyi miktarda ücret ödenecek. Askerlik süresi ise yedek subay ile aynı olacak. Aynı zamanda meslek yüksekokulu mezunlarının da bu uygulamadan yararlanacağı düşünülüyor. Üniversiteden mezun olmuş kişilere ücretli yedek astsubaylık sunulacağı gibi, 6 aylık kısa dönem askerlik seçeneği de sunulacak.

LİSE MEZUNLARINA 9 AY VE 12 AY ASKERLİK

Liseden mezun olan kişiler için, 9 ay ve 12 ay askerlik süreleri hala tartışılıyor. Ancak herhangi bir mesleği bulunan ve meslek lisesi mezunu olan kişilerin asgari ücret karşılığında askerlik süresi boyunca mesleklerini sürdürmeleri, eğitim almaları planlanıyor. Bu şekilde askerlik yapan kişilerin aileleri de kendileri de sigorta kapsamına alınacak.


0 Yorum:

Yorum Gönder